Abdul

Abdul Chohan


Director of Development Essa Academy (UK)

About

Access affordable syllabus-linked physical computing with Arduino plug-and-play in your school-based makerspace. From 2D plotters to 3D printers, make it with Makeblock. This is your opportunity to learn from a world-expert. BYO Mac or iPad, and we'll supply the kits at this rich, interactive, and hands-on coding, computational thinking and making workshop.

 

Who Should Attend?

  • Classroom Teachers
  • STEM Teachers
  • Computer Science / ICT Teachers
  • ICT integrators
  • eLearning coordinators
  • Heads of Curriculum and Deans of Studies
  • Head of Technology
  • Teacher Librarians
  • Anyone interested in setting up a Makers' Space / STEM laboratory

 

Why Attend?

  • This session will give a hands-on insight into the world of 'Making' and 'coding'. See how collaboration and problem solving develop and learn how to build transferable skills to apply in all areas of learning.

 

What To Bring?

  • Bring an iPad with you with the latest iOS and Swift Playgrounds app

 

Agenda

8:30 | Arrival

9:00 | Commencement

9:00 - 10:30 | Session 1: Introduction to Swift Playgrounds (90 mins)

Learn how to code with the free Swift Playgrounds App on iPad.


Be introduced to all the basics, including commands in sequence, conditionals, loops, functions and variables.

This session will fully prepare you to teach the basics of coding and programming for primary, middle and high.

You will immediately see how to address the algorithmic parts of the new Australian Curriculum - Digital Technologies.

No previous coding or robotics knowledge required.

10:30 - 10:50 | Tea & Coffee Break (20 mins)

10:50 - 12:30 | Session 2: Introduction to Makeblock and Robotics (100 mins)

Get stuck into an exciting hands-on robotics session with Makeblock.

Robotics kits will be provided to get your creative and mechanical juices flowing.

Find out where hands-on robotics and coding with Swift and Makeblock will take your students, by connecting with amazing activities and projects from around the world.

12:30 - 1:20 | Lunch Break (50 mins)

1:20 - 2:40 | Session 3: Successful lesson planning (80 mins)

This session will get you designing lesson plans. You'll be guided in programming and planning for the new Australian Curriculum - Digital Technologies for K-10, as well as for technology students for years 7-10.

Discover the most important pedagogical elements of technology curriculum delivery, and how to make the very best of making, and constructionism, in terms of optimal learning and student gain.

2:40 - 3:00 | Tea & Coffee Break (20 mins)

3:00 - 4:00 | Session 4: Critique and Review (60 mins)

Experience the lessons created by the other teams to see what really works in the classroom. Share strategies, pedagogy, tools and resources, and take-home a wide range of classroom tips and effective teaching processors.

4:00 | Conclusion